Infoa tulityökortista

T:mi Reijo Leivo, reijoleivo@leivo.net, puh. 040 538 1215

Katso seuraava kurssi

Tulityökurssi antaa pätevyyden tulityön suorittamiseen

Tulityökortti tarvitaan aina kun tehdään tulitöitä. Tulityökortin tarvitsevat myös tulityöluvan myöntäjä, tulityöntekijä, sekä tulityövartija, jos tulityösuunnitelmassa niin määrätään tai tilaaja sitä vaatii.

Tulityöt ovat erityistä vaaraa aiheuttavia töitä. Tulityökortti­koulutuksen aikana perehdytään siihen, mitä asioita tulee huomioida ja varmistaa ennen tulityön aloittamista, tulityön aikana sekä määräajan tulityön jälkeen. Tulityökoulutus on kestoltaan työpäivän mittainen, 7,5 tuntia. Koulutuspäivä sisältää oppitunnit tulityön teoriasta, sekä suojaus- ja alkusammutus­harjoitukset.

Tulityökoulutuksen tavoite on kerrata tulityön sääntöjä ja opastaa tulityön turvallinen toteuttaminen. Tulityökurssin hyväksytysti suorittanut osallistuja osaa ennakoida tulityön ympäristöriskejä sekä varautua tulityöstä aiheutuvien vaarojen varalle.

T:mi Reijo Leivo järjestää tulityökursseja, kaikille avoimia tulityökortti­koulutuksia, sekä tilauskoulutuksia henkilöstölle ja eri ryhmille.
Hyväksytty tulityökortti. Tulityökoulutus Lahti, Tmi Reijo Leivo.

Hyväksytty tulityökortti

Kiinteistöyhtiön tulityölupa

Luvan myöntää vakuutuksenottaja


Vakuutusehtojen mukaisesti tulityöluvan myöntää ensisijaisesti vakuutuksenottaja eli taloyhtiön hallitus, edellyttäen, että hallituksen puheenjohtajalla tai jollakulla sen jäsenistä on tulityökortti. Tulityöluvan myöntämiseen tarvitaan myös riittävä asiantuntemus ja kokemus, jotta vastuun voi ottaa kannettavakseen. Tästäkin syystä useimmiten luvan myöntäjä on hyvä etsiä hallituksen ulkopuolelta.

Jos tulityökorttia ei ole kenelläkään taloyhtiön hallituksessa, seuraava instanssi on isännöitsijä. Kaikilla isännöitsijöilläkään ei ole tulityökorttia, eivätkä kaikki isännöitsijät edes halua ottaa kantaakseen tulitöistä iheutuvaa vastuuta.

Jos taloyhtiö tai isännöitsijä eivät syystä tai toisesta myönnä tulityölupaa, on mahdollista käyttää myös ulkopuolista apua, esimerkiksi urakoitsija tai valvoja voi tarjota palveluna tai osana urakkaa myös tulityölupaa. Tällöin käytetään myös useimmiten urakoitsijan tulityösuunnitelmaa. Ulkopuolista asiantuntijaa käytettäessä on hyvä tarkistaa hänen kokemuksensa ja tietojen ajantasaisuus.

Tutustukaa myös oman vakuutusyhtiön suojeluohjeisiin, koska tulitöissä on aina noudatettava niitä. Tulityössä voi käyttää joko tilaajan tai urakoitsijan tulityösuunnitelmaa.

Isännöitsijä voi myös luovuttaa valtakirjalla tulitöiden lupaoikeudet pääurakoitsijan vastuuhenkilöille.

Viimeinen oljenkorsi on palkata ammattimainen, koulutettu luvanmyöntäjä ja ostaa häneltä myös tulityösuunnitelma. Useimmiten tästä lankeaa myös iso lasku.

Pähkäilyltä ja virheiltä välttyy, jos tulitöihin liittyvät vaateet ja toimintatavat on määritelty taloyhtiön kiinteistönpidossa ja isännöinnissä käytettävään pelastussuunnitelmaan. Siihen voidaan kirjata, miten tulityöt hoidetaan (tulitöiden suunnittelu) ja määritellä esimerkiksi taho, joka antaa tulityöluvat. Onko se isännöitsijä vai joku ulkopuolinen taho ostopalveluna?

Vakuutusyhtiöiden tulitöitä koskevissa suojeluohjeissa edellytetään, että jokaisen tulitöiden kanssa tekemiseen joutuvan on tiedettävä, miten tulityöt tehdään turvallisesti. Tulitöihin liittyvät tehtävät ja vastuut jaetaan tulityöluvassa, tilaajan ja urakoitsijan välisen sopimuksen mukaisesti.